Skip to content Skip to main navigation Skip to footer
Havelte wapen

Geschiedenis van Havelte

Heel in het kort beschrijven we de ontstaansgeschiedenis van het dorp Havelte.

Lang voordat er überhaupt sprake was van de naam Havelte werd er al gewoond in de omgeving.
Dat werd duidelijk toen er omstreeks 1932 in het natuurgebied Holtingerzand bijna veertienduizend jaar oude werktuigen werden aangetroffen uit de Steentijd. In het landschap zien we daar nog steeds de tastbare herinneringen van in de vorm van hunebedden en grafheuvels uit de trechterbekercultuur (ca. 4350 tot ca. 2750 v.Chr.)

Het ontstaan van het dorp gebeurde rond 1200; er vestigden zich vanuit het naastgelegen dorp Hesselte (het huidige Darp) aan de oostzijde van de Eursinger binnenes een aantal boeren. In 1310 werd er tussen Hesselte en Uffelte als zusterkerk van de kerk in Steenwijk de Sint Clemenskerk gebouwd. De plaats werd in 1342 vermeld als Hovelde. In 1392 wordt gesproken over der alingen marcken Havelte ende Westerhesselten (bron Wikipedia 17-09-2024)

Havelte ontwikkelde daarna door de eeuwen heen rondom een viertal brinken, tot een dorp met verspreid liggende boerderijen en daaromheen essen.

Met name de 2e Wereldoorlog heeft in Havelte veel sporen achtergelaten, die nog steeds zichtbaar zijn in het landschap rondom Havelte.
Anno 2024 is het best bijzonder dat Havelte 4 beschermde dorpsgezichten heeft, te weten: Havelte-Dorp, gebied richting Eursinge, omgeving van de Sint Clemenskerk en een deel van de van Helomaweg. (Bron Wikipedia 17-09-2024)

Basis voor deze informatie: Drenthe Erfgoed CMS  geraadpleegd 17-09-2024.

Hunebedden Havelte
Herinneringssteen Piet Soer
Havelte, Sint Clemenskerk