Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Havelte, de Parel van Drenthe

Havelte brink

Havelte is een prachtig brinkdorp in zuidwest Drenthe en is sinds 2010 onderdeel van Gemeente Westerveld. Havelte wordt ook wel de Parel van Drenthe genoemd, het ligt midden tussen de natuurgebieden Holtingerveld en Dwingelderveld, met de hunebedden op fietsafstand. Havelte heeft een gezellige dorpskern met meerdere horecagelegenheden, een supermarkt, bakker en een aantal winkels. Op de Brink staat een kunstwerk van beeldhouwer Bert Kiewiet, met twee figuren die een prachtige parel omarmen en met zorg vasthouden. De Dorpsgemeenschap Havelte koos voor dit beeld als het logo, om aan te geven dat wij ons dorp en de inwoners omarmen. 

Wees welkom in Havelte en omgeving

In de zomermaanden weten veel toeristen Havelte te vinden, die genieten van de natuur, het buitenzwembad, of een dagje op de golfbaan. Er zijn talloze wandel- en fietsroutes in de omgeving. Zeker een bezoek waard zijn ook de De Havelter Molen en de St. Clemenskerk uit 1310.   

Holtingerveld
Het dichtsbijzijnde natuurgebied is het Holtingerveld. Dit is een Natura 2000 gebied met een rijke historie. De geschiedenis gaat terug naar 10.000 jaar geleden toen er al mensen woonden op het Holtingerveld. Ongeveer 3000 jaar voor Christus bouwde het Trechterbekervolk de twee Hunebedden die hier te bewonderen zijn. Ook van de Tweede Wereld Oorlog zijn nog vele sporen zichtbaar, zoals bommenkraters en restanten van het oude Duitse vliegveld. 
De beleving start bij Toegangspoort Holtingerveld. Hier bevindt zich het Toeristisch Informatie Punt, Brasserie Oer, en de schaapskooi van de Holtinger Schaapskudde. Meer informatie vind je op de website van het Holtingerveld

Uit eten & Overnachten

Een hapje eten kan bij Restaurant Ludiek, Café Restaurant ’t Knooppunt, Pizzaria / ijssalon Rimini of Restaurant Hartenlust. Bij het Holtingerveld kun je eten bij Theehuis ’t Hunebed en Brasserie Oer. Andere mogelijkheden zijn ECHOS home en  Ons HUus.
Liever wat langer in Havelte verblijven? Dat kan! Er zijn verschillende B&B’s, een hotel en een aantal vakantieparken in en om Havelte.